måndag 10 mars 2008

SOM SAKER ÄR

På snälltåget till GBG härom sistens så satt en flicka och skrek Främling för full hals. Hon var väl 8 år gammal, kanske 9. Carola skuttade in i våra sinnen för 25 år sedan. Jag vet inte vad den flickan var i sin fars ögon för 25 år sedan men chansen är stor att han fortfarande var en främling i hennes mors.

Några säten ner på tåget satt två unga män. De var vuxna. De hatade Carola. De uttryckte det medelst grymtanden och stön och arga blickar på en mor som nog inte alls hatade Carola utan i sin tur nog var en större Robert Gustavsson-fan. Det var något med sättet hon pratade om brandmän när vi samtalade som avslöjade henne.

Jag passade på att ge flickan tips på några nya Carola hits. Tommy & Gloria. Det är ju låtar som kommer stå emot tidens tjat om förnyelse. Att "Tommy tycker om mig..." som sanning i en viss ålder (och högt upp i åldrarna också för den delen) är oslagbar är väl inget man kan sticka under stol med och att det på köpet är "sant, s-a-a-a-nt" gör att den som text anbelangar alltid kommer vara lika aktuellt som "ABC".

Den lilla tjejen sjöng nu "Tommy" för full hals och så hörde jag ett fnitter. Manligt fnitter. De unga, vuxna, tuffa männen fnittrade och armpuckade varandra då det visade sig att en av dem hette Tommy. Han var döpt till Tommy efter just den där låten.

Hur man än vänder och vrider på det så angår Carola oss alla och oavsett om du är en varg i laglöst land och sjunger om häxbål och tycker nationalromantik är det ballaste sedan jämtskåpens tillkomst samt tycker dig se en riktig viking i spegeln när du rakar dig på morgonen så är du Carolafierad.

Så innan den här medialt förstärkta folksjälsrevolten får en tokig vändning så får man väl göra som Tommy. Armpucka sin kompis, fnissa och sluta grymta. Annars lär man väl stå där och se ut som en larvig ångerfull liten tönt som Nordman (jo, han har väl ett namn också) efter att ha insett att han kanske har en personlig skuld i att hetsa upp stämningen mot någon som är högreligiös och sjunger sånger.

En vän bad mig skriva detta: En vill bota bögar och en vill slå ihjäl dem.
Hur som ingen av de förtjänar hat.

ENAD FRONT MOT HATBROTT

Klicka & Gå med i kampen för en bättre skokultur!

BloggRegistret.se

2 kommentarer:

Tabula Rasa sa...

hehe men carola är en sköning juh och främling är en klassiker

Anonym sa...

Jag tycker Carolas framgång liknar Ikaros. "Carola slängs ut tillsammans med sin far som fallit i onåd hos Carolas mamma. Av vax och fjädrar tillverkar då pappan vingar åt dem båda och rymmer flygande över havet. Pappan varnar sin dotter från att flyga för nära solen eftersom det skulle smälta vaxet i vingarna. Carola lyssnar inte på sin far, mister sina vingar och störtar i övermodets mörker." Hahhaa!! Ahuhm. Nej Carola. Du är inte förmer. Och du borde ha hållit dig på marken. Hos dina fans.